Terrakottasoldaterna har anlänt!

Jag längtar verkligen till en av höstens klart lovande utställningar, nämligen den kinesiska terrakottaarmén! Det är något som jag alltid har velat se och visst, det är "bara" tio soldater som har valts ut till utställningen i Stockholm och tusentals finns kvar i Kina, men det ska ändå bli så otroligt spännande. Armén uppfördes på order efter en kejsare för att den ska vakta hans grav. Det blev en enorm samling av soldater i naturlig storlek och en mängd andra föremål och nu pratar jag alltså om 8000 soldater (av vilka är ca 1000 klara för visning). Armén upptäcktes nämligen först 1974, av en slump när några bönder skulle gräva en brunn, och man kan lätt förstå hur lång tid allting tar.


Men det som jag tycker är mest spännande, om man bortser från den hisnande mängden och tiden det tog att göra dessa, så är det faktum att de alla har olika ansiktsdrag. Alla ser olika ut, vilket mycket väl kan handla om att de faktiskt föreställer en riktig armé. Sedan hela känslan nu när utställningen visas i en underjordisk miljö. Den ska finnas i de hemliga bergrum under Östasiatiska museet där själva miljön påminner om den där soldaterna hittades.

Vad: Utställning Terrakottaarmén
Var: Östasiatiska museet
När: 28 aug-11 jan 2011
Pris/biljett: 150 kr, gratis t o m 19 år

Ett tips är att köpa biljetterna på nätet, det kan man göra här
Mer info om uställningen finns på Östasiatiska museets hemsida.

Kommentarer
Postat av: F

Coolt!

2010-08-22 @ 15:17:20
Postat av: Matilda

Hade gärna velat se utställningen, men inser att det inte hinns med någon Stockholmsvistelse i år.

Fast egentligen är jag inte kluven till det hela, att man flyttar på saker som är uppförda på en särskild plats. Visst det handlar bara om en bråkdel av armén, men ändå.Å andra sidan så är det något bättre med en turnerande utställning än vad kolonialmakterna gjorde. Först tog de alla kulturarvsskatter de kunde komma åt från Afrika (inkl Egypten), Grekland, Sydamerika... Sen vägrar man promt att lämna tillbaka sakerna genom att hävda att museerna är universella museer och det är till större nytta att visa upp föremålen på exempelvis Brittish Museum då det når en bredare publik. Men så glömmer man de afrikaner som blivit bestulna och som inte har råd att åka till London för att titta på britternas inglasade föremål.Möjligen en något utsvävande parantes här...

Men berätta gärna om vad du tyckte om utställningen när du sett den!

2010-08-22 @ 22:01:22
URL: http://mystiskt.blogspot.com
Postat av: Anja

Håller med dig till 100%. När det gäller t ex Kongo så är majoriteten av deras kulturarvsskatter försvunna vind för våg. Kolonialmakterna har alltid tagit sig rätten att ta hem det som var passande och räknade det som sitt, faktiskt lite samma syn som man även har idag när det gäller invandrarkulturer. Man tar till sig det som är spännande, roligt och oproblematiskt (mat, dans, musik) men när det gäller allt det som kräver lite mer förståelse tittar man mer förskräckt på. Dock tycker jag samtidigt att det är bra att belysa andra kulturer också och att låna en del av utställningen känns ändå helt ok. Att ta sig till Kina är inte lika enkelt, smidigt och billigt som ex Grekland så man får verkligen passa på. Det mesta i vår kultur lutar sig mot det europeiska arvet: filosoferna, författarna, konstverk etc. Tycker att det är otroligt bra att man satsar på ex asiatiska länder och visar vad de har att erbjuda.Självklart återkommer jag med en recession, synd att du inte kan besöka utställningen dock!

2010-08-23 @ 13:47:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0