Julkappar eller obduktion?

Stockholms stadsmuseum bjuder på sannerligen intressant julkalender. Varje lucka innehåller en berättelse om Stockholm, mer eller mindre märklig sådan, men riktigt rolig. Gilla museet på Facebook och ta del av Stockholms historia...med hull och hår.

I jultid 1728
avrättades en kvinnlig fånge på Stockholms galgbacke. Med kung Fredrik I:s tillstånd fördes liket till den anatomiska teatern i Södra stadshuset, dvs. dagens stadsmuseibyggnad. När julen var överstökad genomfördes sedan en serie offentliga obduktioner som lockade en stor publik.

Sedan slutet på 1600-talet hade anatomiska teatrar hållits i det Södra stadshuset. Totalt genomfördes här fem obduktioner, de första fyra på manskroppar, den sista på en kvinnokropp. Den 31 januari 1729, kl. 15.00 på eftermiddagen var det dags. 16 öre silvermynt kostade det för den nyfikne. Kön var lång på Södermalmstorg, åtminstone för vanliga dödliga, men mästerfältskärerna i Collegio Medico, dåtidens socialstyrelse, behövde inte köa, de gick in gratis och fick sitta längst fram på hedersplatserna. Övriga stod i bänkraderna runt dissektionsbordet.

Avrättningen skulle egentligen äga rum före jul, men Collegio Medico, som höll i obduktionerna, hade lyckats skjuta upp den till mellandagarna. Man ville ha ett så färskt lik som möjligt att arbeta med. Mellan den 31 januari och den 18 februari genomfördes sedan en serie av sex obduktioner på kvinnoliket. Intill den anatomiska teatern låg preparatrum och kadaverrum där de utplockade organen respektive liket förvarades mellan obduktionstillfällena.


Foto: weheartit

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0