Vem är Lucia?

Lucia är en blandning av olika föreställningar. Dels kan Lucia härledas till helgonet och martyren som dog på Sicilien år 304. Dels kan hon härledas till en legend som säger att Lucia egentligen var Adams första hustru — en ondskefull figur med kopplingar till djävulen. Den ljusklädda Lucia vi känner till idag har i huvudsak uppkommit under 1900-talet i Sverige, men finns dokumenterad redan från 1760-talet.

Det är framför allt skolan och olika typer av föreningar som har bidragit till att vi firar Lucia som vi gör idag. Men att det är ungdomars festhögtid är inget nytt. Redan för 100 år sedan, i bondesamhället, firade ungdomar Lucia, eller Lusse långnatt som natten kallades eftersom den enligt dåtidens kalender var årets längsta.


— Under kvällen drog ungdomsgäng runt och härjade på byn, de skrämde människor och tiggde mat och brännvin. Men det här var integrerat i samhället och även om folk blev irriterade så uppskattade de ändå buset eftersom det bekräftade att man fanns. Men när vi allt mer flyttade in i storstäderna försvann den här typen av upptåg. Det fungerar helt enkelt inte i en stadsmiljö, utan bygger på att man känner varandra. (Agneta Lilja, lektor i Etnologi på Södertörns högskola)

Foto: tumblr


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0