På tal om gårdagens inlägg om ekologisk mat

Äntligen har DN börjat skriva mer om den "nyttiga, närodlade" maten! Nu kommer jag från en familj bestående miljö-och samhällsvetare och just kadmium-frågan har varit omdiskuterad så länge jag kan minnas men jag kan inte förstå varför det har tagit sådan tid för tidningar som DN att uppmärksamma det. Man behöver inte vara ett geni för att förstå att jorden i Sverige inte är så näringsrikt som vi vill tro och att många gifter faktiskt är farliga. GIFTIGT = FARLIGT!

Jorden här är naturligt rikt på tungmetallen kadmium och idag är mängden ännu större pga alla föroreningar. Det ska också tilläggas att kadmiumhalten varierar mellan olika delar av världen, vilket på sitt sätt motiverar inköp av frukt och grönt från andra världsdelar. Kruxet är att föroreningar går hand i hand med transportfrågan, vilket innebär att den enda lösningen är att vi minskar utsläpp i Sverige och på så sätt föröker åtminstone dämpa faran så gått det går. Problemet här är dock att man nu slopar skatten på kadmiummängen i gödsel, vilket leder till konsekvenser som vi nog alla förstår. Kopplingen mellan kadmium och hälsorisker är numera tydlig även för den enklaste forskaren, vilket är förmodligen även anledningen till att det har börjat uppmärksammas. Någon som känner igen tanken? Gör det folkligt och enkelt, skräms inte, överdriv inte, då kan vi prata om det. Tyvärr är det då oftast för sent. Så vad ska man göra? Äta närodlat, men inte så nyttigt? Äta lite nyttigare, importerade grönsaker, men göra läget ännu värre för Sverige? Pest eller kolera?

Mer om kadmium finns att läsa här, en mycket bra blogg som tar upp intressanta ämnen.

Kommentarer
Postat av: Hella

Bra inlägg! Det är en jäkla rävsax det där med närodlat, föroreningar vs transporter. Ja tack till skatt på kadmiummängden i gödsel. Gärna på fet mat, läsk och halvfabrikat också. Folk måste bli medvetna om det förfall som man ser i matbutiken varje dag. Folk tänker inte. Är bara förprogrammerade robotar som inte vågar tänka ordet konsekvens. Eller på framtidsförfallet heller för den. Nää Stinas kyckling och fredagsmys ska det vara! Suck.

2010-03-23 @ 13:22:44
Postat av: Anja

Exakt! Och det är inte direkt något nytt egentligen, men folk tar det typ som "jaha, ännu en ny larmrapport" men om ett antal år kommer alla att klaga för att ingen har talat ut om det hela. Håller med, skatt på jävligt många fler saker borde införas!

2010-03-23 @ 15:52:51
Postat av: Anja

Artikeln: http://www.dn.se/nyheter/sverige/kadmium-mycket-varre-an-vad-vi-trott-1.1065799

2010-03-23 @ 15:53:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0