Stockholms Filmfestival 2010: första intryck

Idag släpptes biljetterna till filmfestivalen och varje år är det samma visa: jag är ungefär lika förväntansfull som ett barn på julafton. Förra året missade alltför många filmer på grund av krångliga arbetstider, men i år har jag bestämt mig för att satsa på dagvisningar istlällt. Innan klockan 16.00 är det faktiskt billigare att se filmer plus att jag tror och hoppas att det är lättare att få tag på biljetterna. Förvisso är det trevligare att gå på kvällen, men även dagvisningarna har sin charm. Sedan så måste jag också se åtminstone en film på Skandia, Stockholms trevligaste och snyggaste biograf. Jag har inte hunnit kolla så mycket än, men några filmer som jag fastnade för direkt är:

Hjärtslag
En potentiell ménage à trois tar form när två bästisar – en gaykille och en straight tjej – faller för samma sköna yngling. Bitterljuv provkarta över kärlekens patologi virad i ett överdådigt popkulturellt lapptäcke som lånar från franska nya vågen, Wong Kar Wai och Wes Anderson utan att någonsin tumma på sin egen originalitet.

Trädet
Den fantastiska Charlotte Gainsbourg bemöter återigen naturkrafterna i rollen som sörjande änka. En kärnfamilj på den australiska landsbygden raseras när pappan dör, men den 8-åriga dottern inbillar sig att han lever vidare i gårdens vackra fikonträd. Snart hotar stammen såväl husets som familjens stabilitet.

The Experiment
Prison Break-skaparen Paul Scheuring sätter här ihop en audiovisuell panikattack som suddar ut gränsen mellan artificiellt och verkligt. 26 mentalt stabila män ikläder sig rollerna som fångar och fångvakter, men snabbt växer de in i rollerna så pass mycket att den socialpsykologiska leken blir blodigt allvar. Stjärnspäckad nyinspelning av det tyska mästerverket Das Experiment som inspirerades av psykologen Philip Zimbardos experiment i Standfordfängelset.

Bibliotheque Pascal
Mona lämnar sitt barn i Rumänien för att följa sin sjuke far till Tyskland, men hamnar istället på en bordell i Liverpool – ett obskyrt tillhåll för skönlitterära rollspel. Hajdus film är allt annat än nattsvart, trots att den berör ämnen som barnaga och människohandel. I all misär kan en lekfullhet skönjas i denna hyllning till fantasin och berättandets konst.

Shelter
Fyrfaldigt Oscarominerade Julianne Moore spelar en psykolog som specialiserat sig på att motbevisa schizofrenibaserade rättsförsvar, men när hon möter Adam tvingas hon omvärdera sin syn på fenomenet. Visuellt bländande mardröm med en rad överraskningar i skjortärmen.

BILJETTERNA SLÄPPS OM 20 TIMMAR

Kommentarer
Postat av: Hella

Ser lovande ut!

2010-10-28 @ 20:58:23
URL: http://redshoecyber.blogg.se/
Postat av: Anja

Och det här var bara en tiondel av alla filmer jag vill se. Suck. Har varken tid eller råd med alla, men ja ja, det gäller att gallra ordentligt.

2010-10-29 @ 09:14:22
URL: http://anjasstockholm.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0