Alla behöver inte påskpyssla

Påskhelgen med Alida Ivanov

Ni som är kvar i stan under helgen borde nog passa på och besöka Alida Ivanov Gallery och ta del av utställningen Our Global Behaviour is Psychopathic. Det är alltså en film gjord av Virlani Hallberg and Jennifer Rainsford och utspelar sig till största delen ute i skärgården och på en segelbåt. Olika personer tas till den isolerade ön och utsätts för diverse tester för att se i fall de håller måttet eller ej. Gör de inte det blir de dödade - på uppmaning av en dödsängel.

The plot is played out on a sailing boat during one day, a journey that seems to pursue an utopian vision, but without an apparent reason. The characters are called Programme A, B , C, and DÄ. The first three execute different exercises and tests to evaluate who is worthy of the utopian goal, and who should be obliterated. Programme A and B act indifferent and cold. To begin with, they are meticulous and almost compulsive in their looks and action. Programme C tries to please them and wants to live up to their expectations, but fails to win their confidence, and therefore becomes annihilated.

All three allow themselves to be exhorted by the fourth invisible character, Programme DÄ, the angel of death. There is no clear line between the characters as they switch their persona and role for another, which is initiated by the next person, all according to a predestined programme.
(Mer om filmvisningen finns här)Vad: Our Global Behaviour is Psychopathic
Var: Alida Ivanov Gallery, Tomtebogatan 18
När: 1-4 april


She & Him: supersött & soligt
Olivia BeeDagens GO GO GO!!!

Fredrik Jonasson & the Hoarse Horses


Fredrik Jonasson & the Hoarse Horses känns fascinerande att lyssna på. Deras tredje EP “Kolme” kom ut i januari i år och är en alldeles egen pop/rock-brygd, dansant och melodisk, oslipade kanter och ett sound där jag hör New Wave, Pulp, Bowie, Stone Roses och annat. Framför allt gillar jag Fredriks röst som känns rätt egen och går hand i handske med det lite råa soundet. För att läsa hela texten klicka här

______________________________________________________________________________________________


La Fleur


La Fleur is not easily put into a box. She’s the pharmacist turned DJ or the dancer turned dance maker.
Success has lead La Fleur to focus fulltime on music and moved from Stockholm to Berlin in order to devote more time to producing her own style of music. Her first remix was released in December 2008 on Trunkfunk Records.
Läs mer här.


Cute Overload


Vissa dagar är mindre roliga än andra


Foto: tumblr

Anna Järvinen på Aguéli Café & Galleri

Att Anna Järvinen är en helt grym musiker har väl inte undgått någon, men jag visste faktiskt inte att hon även är en duktig tecknare. Efter att ha googlat lite nu såg jag att hon faktiskt har ställt ut tidigare men hey, bättre sent än aldrig. I lördags var det vernissage på Aguéli och teckningarna visasa fram till 8 april, vilket känns som ett givet påsklovsnöje. Måste definitivt kolla upp, i synnerhet med tanke på att Aguéli är ett riktigt trevligt ställe vid Mariatorget/Blecktornsgränd. Mer info finns här.


Vad: utställning, Anna Järvinen
Var: Aguéli Café & Galleri, Blecktornsgränd 9
När: fram till 8/4

Tokyo Stories

Jag passade på och besökte utställningen Tokyo Stories på Kulturhuset medan jag väntade på H. Att street photography är fascinerande är det ingen tvekan om saken, jag älskar spontaniteten och närheten till varje bild. Som bekant avskyr jag bilder när man ska posa och le och bara se så där gemytligt glad ut. Och konstlad. Oftast kan jag tycka att det ser dött ut på något sätt, även om personen i fråga skrattar och ser ut att ha kul. Men vissa kan kan det där, helt klart. En bekant till mig har tagit en mängd bra bilder, i synnerhet på H, som alltid är så naturliga och levande. Men som sagt, det är inte många som lyckas med det och han ska ha cred för det. Sedan så gillar jag när man kan se staden i bakgrunden, hur den är och hur den har varit. Det är så otroligt roligt att titta på t ex gamla bilder på Stockolm och jämföra hur det ser ut idag. En stad i rörelse är en stad i förändring. Och vice versa. Mer info om utställningen finns här.


Kan inte en telefonförsäljare ringa nu så kan jag avreagera mig lite
Fredrik Jonasson & the Hoarse HorsesFinns inte så mycket att säga egentligen, kolla på videon och bli glad!!! Love it! Låten älskade jag även innan jag såg videon, men nu får den några extra pluspoäng. Den spelades in på Torpa (Jönköping) förra helgen, lades upp på Youtube för bara någon timme sen och spelas nu flitigt i Stockholm. Har sett den nu tre gånger och ler lika dumt varje gång, men jag kan inte hjälpa det: it makes me happy! Bra jobbat boys & girl!

MGMT

MGMT:s kommande album har visst läckt och bandet vänder på det hela och låter alla lyssna på det gratis. Why not?! Har lyssnat igenom låtarna en gång och jag gillar det redan. Vet inte om det var någon låt som jag fastnade för så där på en gång, möjligtvis Song For Dan Treacy men däremot för låttiteln Brian Eno!!!1. It's Working
2. Song For Dan Treacy
3. Someone's Missing
4. Flash Delirium
5. I Found A Whistle
6. Siberian Breaks
7. Brian Eno
8. Lady Dada's Nightmare
9. Congratulations

Lyssna här

The Besnard Lakes

Jag somnade på golvet idag lyssnandes på The Besnard Lakes. Jag älskar min svarta, mjuka matta och sträckte ut mig på den efter för många timmar vid datorn. Det var så skönt och jag skulle bara ligga där i en minut till eftersom jag hade mitt korsord att lösa, mat att laga, tvätt att tvätta. Men rätt vad det var vaknade jag 45 min senare och ännu stelare, men musiken var helt rätt att somna till. Å andra sidan var jag så trött att jag hade somnat till vad som helst.

I vilket fall, The Besnard Lakes alltså. Jag gillar! På Spotify jämförs bandet med Arcade Fire, vilket jag i ofs kan förstå, dock minus de lite gladare melodierna. Och det som egentligen väckte mitt intresse var att jag läste att bandet bildades av paret Jace Lasek och Olga Goreas. Det är något med sådana människor, jag inbillar mig alltid att de bor så där bohemiskt, arty tarty, lyssnar på bra musik, äter middagar med coola människor och har diskussioner som jag blir avundsjuk på. De bor säkert antingen i ett coolt hus lite utanför Montreal eller i en gammaldags lägenhet som är moblerad med diverse second hand-fynd. Jag skulle kunna fortsätta men det här handlar det egentligen om bandets kommande spelning på Debaser Slussen den 7:e april.

Kanada är kriminellt bra på att producera indierock, om det nu kan ses som ett brott. The Besnard Lakes musik går någorlunda i samma tradition som The Arcade Fire eller The New Pornographers, men utan att som nämnda ge större utrymmen för upptempo eller positiva melodier. Här är det nedstämt och avskalat på agendan, även om man fortfarande tar ett vitt utbud av instrument till sin hjälp. Att medlemmar från bl.a. Godspeed You! Black Emperor och Silver Mt. Zion gästspelat på skivan har antagligen tillfört sitt. Ingen musik för festen, men väl för promenaden. Genom staden. I vintrigt landskap. Ja, överallt. Songs & Fascination (Ulrika Revenäs Strollo) som annars huserar på vår favoritbar Snotty spelar skivor under kvällen, förvänta er en perfekt mix av indie, new wave, postpunk, twee, folkpop, lo-fi, shoegaze, postrock, kraut och electronica. Ikväll har Ulrika bjudit in Fredrik Asplund som gäst i dj-båset. ( Breathless/Bonden Bar, 100%/ Kvarnens källare etc).Vad: The Besnard Lakes
Var: Debaser Slussen
När: 7 april
Inträde: 80 kr

No words, just fake love


Foto: flickr

Men åååh! Lagen om alltings jävlighet

What to do? Idag pratade H och jag om en liten roadtrip till Jönköping och Huskvarna. Det skulle vara skitkul att gå på Popadelica och åka bil dit. Lyssna på musik, stanna och fika, flumma och peppa. Och är det fint väder så skulle det kunna bli en riktigt bra 1:a maj. Men (det finns alltid ett men) nu såg jag att Strand har laddat för en riktig bra helg också. Valborg alltså. 1: maj alltså. Den helgen ALLTSÅ! Den här affischen fick jag syn på nu på vägen hem:


1) You say party, we say die!
2) Caribou


På tal om gårdagens inlägg om ekologisk mat

Äntligen har DN börjat skriva mer om den "nyttiga, närodlade" maten! Nu kommer jag från en familj bestående miljö-och samhällsvetare och just kadmium-frågan har varit omdiskuterad så länge jag kan minnas men jag kan inte förstå varför det har tagit sådan tid för tidningar som DN att uppmärksamma det. Man behöver inte vara ett geni för att förstå att jorden i Sverige inte är så näringsrikt som vi vill tro och att många gifter faktiskt är farliga. GIFTIGT = FARLIGT!

Jorden här är naturligt rikt på tungmetallen kadmium och idag är mängden ännu större pga alla föroreningar. Det ska också tilläggas att kadmiumhalten varierar mellan olika delar av världen, vilket på sitt sätt motiverar inköp av frukt och grönt från andra världsdelar. Kruxet är att föroreningar går hand i hand med transportfrågan, vilket innebär att den enda lösningen är att vi minskar utsläpp i Sverige och på så sätt föröker åtminstone dämpa faran så gått det går. Problemet här är dock att man nu slopar skatten på kadmiummängen i gödsel, vilket leder till konsekvenser som vi nog alla förstår. Kopplingen mellan kadmium och hälsorisker är numera tydlig även för den enklaste forskaren, vilket är förmodligen även anledningen till att det har börjat uppmärksammas. Någon som känner igen tanken? Gör det folkligt och enkelt, skräms inte, överdriv inte, då kan vi prata om det. Tyvärr är det då oftast för sent. Så vad ska man göra? Äta närodlat, men inte så nyttigt? Äta lite nyttigare, importerade grönsaker, men göra läget ännu värre för Sverige? Pest eller kolera?

Mer om kadmium finns att läsa här, en mycket bra blogg som tar upp intressanta ämnen.

Dyrare mat, NU!

Jag hamnade på Facebookgruppen Dyrare mat, NU! och kunde inte låta bli att tycka hur urbota korkat det hela var. Jag menar inte att jag inte förstår poängen och i grunden är det faktiskt så att ju billigare något är för oss desto mer kostar det för någon annan, visst. Så långt är vi alla överens. Men, hur tänker man om man vill/tycker att all mat ska bli dyrare? Så här står det på deras sida:

Den som ansluter sig till sidan manifesterar och reagerar mot de konsekvenser som jakten på billig mat kan föra med sig. Förstörda ekosystem, överanvändning av konstgödsel och bekämpningsmedel, minskad biologisk mångfald och bräckliga samhällssystem. Konsekvenserna av jakten på billig mat är förödande. Den driver oss mot ett läge där vi alla är förlorare.Kunskapen om hur vår mat produceras är inte medfödd utan måste erövras av varje ny generation. Samtidigt skapar bristen på transparent i matindustrin svårigheter även för den som försöker att göra bedömningar om vad som är etiskt, ekologiskt, social och ekonomisk hållbara val i butikshyllan.

Det låter väldigt fint. Ingen normalt funtad människa skulle säga att det är skitsamma med "förstörda ekosystem, överanvändning av konstgödsel och bekämpningsmedel, minskad biologisk mångfald och bräckliga samhällssystem". Men att vilja ha dyrare mat är som att säga att det är helt ok att ta flygplan till Frankrike, men bara över helgen. Det finns ingen som helst logik i det hela om man nu inte ser bakom det/dessa system som leder till jakten på billig mat. Vilka vänder man sig till? Vilka är det som ska ha råd med dyrare mat? Vi är nog alla mycket väl medvetna om hur dagens konsumtionssamhälle ser ut och att de ständigt ökande klyftorna blir allt bredare. Ska det inte finns några alternativ alls? Jag såg att någon skrev att det egentligen handlar om att maten ska bära sin egen faktiska kostnad och att det nödvändigtvis inte betyder att den blir dyrare för slutkonsumenten. Utopisk tanke måste jag säga. Jag tror inte för fem öre (är det för billigt?) att det skulle fungera på det viset. Vi skulle nog få betala vår beskärda del, vi som har råd vill säga. Vi har ju till exempel ekologisk och närodlad mat som kostar för mycket för en väldigt stor del av befolkningen, vilket egentligen är konstigt. Om det nu är närodlat så kan man ta bort transportkostnaden, som borde ge ett bättre pris. Sedan alla bekämpningsmedel som då nu inte används i sådan mat, den kostnaden kan vi också dra bort. Vad är det då vi betalar för? Hur mycket skulle jag få för mina balkongodlade tomater? Nu pratar jag alltså uteslutande om frukt och grönsaker eftersom jag redan har valt bort köttet på grund av en, i första hand, miljöetisk fråga. Rent hälsomässigt är jag tveksam till närodlad mat med tanke på bl a jordsammansättningen och vitamin- och mineralmängden i Sverige, men det är en annan diskussion. Men visst, självklart skulle jag ändå hellre köpa den om det nu skulle bidra till något alls.

1) jag tror inte alls på att det handlar om samma budget men bättre och mer hållbar mat
2) eftersom jag tror att maten skulle bli dyrare öht så betyder det att väldigt många inte skulle ha råd att äta ordentligt.
3) de som har råd med dyrare mat är oftast samma personer som exempelvis flyger till Japan två ggr om året, tar en helgresa till Italien, har en eller två bilar som används ganska så flitigt och förmodligen åker taxi på nätterna. Dubbelmoral så det skriker om det.
4) de som inte har råd med dyrare mat, alla vet väl var de finns?
5) det som jag personligen hellre skulle börja med är att byta namnet till exempelvis Bättre mat och göra folk medvetna om vad som finns och inte finns i maten. Det är ingen tvekan om saken att ekologisk, giftfri mat är bättre men då bara om man får i sig tillräcklig mängd av näring.

Ett Skafferi - Det godaste goda & finaste fina

Vissa dagar i veckan jobbar i Midsommarkransen, vilket innebär att jag börjar ha rätt bra koll på restaurang- och caféutbudet. Dagens tips är därför ett ställe som ligger där i krokarna, nämligen Ett Skafferi på Tegelbruksvägen. Nu har jag inte testat deras frukost som är det största dragplåstret, men jag har hört att den ska vara riktigt god och värd varenda krona. Men hela atmosfären där är helt underbar. Så fort man öppnar dörren möts man av en gammaldags, lantlig känsla och ett ekologiskt tänk. Vita möbler, färgglada flaskor och skålar, snygga lampor, burkar, ostar, frukt och grönsaker. Nästan så att man tänker på Lilla huset på prärien och deras lilla butik med roliga apoteksflaskor på hyllorna. När det gäller maten har jag testat vegetariska lasagne och varmrökt laxssallad, vilket egentligen inte låter något speciellt. Men det är riktigt gott och väldigt väldigt fräscht. När det gäller lasagnen så har den inte alls den massproducerade smaken som den ofta kan ha på många ställen och laxsalladen är väldigt fräsch och smakrik. Varje dag finns det tre rätter att välja på för dagens pris (macka, sallad eller soppa) plus att de ha en stående meny utöver dagens lunch. Med andra ord, ett ställe som är definitivt värt att testa. Mer info om Ett Skafferi finns här.Vad: Ett Skafferi
Var: Tegelbruksvägen 4, Midsommarkransen

Öppettider:
Måndag-fredag 10.00-18.00
Lördag 10.00-16.00
Söndag 11.00-16.00


Det skulle inte vara helt fel


Foto: flickr

Jag skulle nog döpa honom till Albin.

Söndagsrapporten


Dagens playlist
Ask Ma - The Slits
I Feel Cream - Peaches
Kids in America - The Muffs
Sunday Girl - Blondie
Sealion - Feist
Heaven Can Wait - Charlotte Gainsbourg
Mars Loves Venus - The Brunettes
The Worse - Steso Songs

Dagens aktivitet
DN Söndag
DN Fredags korsord
SVT-dokumentär
Tv-serier

Dagens väder
Snö & slask

Dagens smak
Choklad

Dagens frukt
Granatäpple

Dagens dagdröm
Sommar
Värme
Picknick
Nya prickiga sängkläder

Dagens fundering
Skaffa katt eller inte?

Dagens dryck
Chai-te

Dagens "Bli ett fan" på FB
Cindy Sherman


Underbara maj!

I maj händer det mycket! Känner på mig att det blir en helt otrolig månad med bra spelningar och utställningar.

1) Vi funderar lite på att inviga månaden med Popadelica, en billig festival i Huskvarna. 1 maj, 395 kr och artister som The Pipettes (så sött), The Kissaway Trail och First Aid Kit. Mer info om festivalen finns här.

2) She & Him spelar på Södran den 3 maj, måste köpa biljett snart

3) Editors på Berns den 5 maj. Biljetterna är fixade, förfesten bokad, sovmorgon dagen efter planerad

4) The Slits på Strand den 18 maj

5) Annie Leibovitz inviger Fotografiska den 20 maj. Det är så stort att man knappt kan tro att det är sant.
The Slits på Strand

Feministpunkarna har visst återförenats och ska göra en spelning på Strand den 18:e maj. Bandet bildades 1976 och hade starka kopplingar till både The Raincoats och Siouxsie and the Banshees, bland annat genom att medlemmarna gick över till de två andra banden. Och nu har de gett ut ett nytt album, det första på säkert 25 år och det kunde ha floppat helt. Det kanske det gör också, men just nu gillar jag det jag hör. "Ask Ma" föll jag för direkt, även om jag är rätt säker på att många kommer att tycka att den låter som en urvattnad, lightvariant av The Slits. I vilket fall så är Strand ett givet alternativ i maj.OBS! Dansen is the shit!

Vad: The Slits
Var: Strand
När: 18 maj
Entré: 150 kr (förköp 130)

Helgens place to be: Ljunggren & Bruno Gallerian

1) The Local Firm öppnar en tillfällig butik!
Idag slås portarna upp och visar vägen till den tillfälliga lyckan: The Local Firm Propaganda Store. Affären ska hålla öppet i åtta veckor och stänger alltså i maj, den 16:e för att vara mer exakt. Och jag måste säga att jag älskar idén! Om man ska definiera ett mänskligt förhållande till ett varumärke (vilket jag gjorde på jobbet senaste igår) så skulle jag lätt kunna säga att det handlar om nyvunnen kärlek. Besvarad sådan också, men vi har inte riktigt lärt känna varandra än. Och det är nog styrkan med märket, jag älskar det faktum att de inte finns överallt och att de verkligen inte smäller upp en butik på Skånegatan. Jag hoppas att de fortsätter i samma spår: gästspelar lite här och var, men ändå inte blir så där äckligt mainstream.2) ART FEST på lördag!
Både Brunogallerian och restaurangen blir en konsthall där 12 av Sveriges just nu mest intressanta konstnärer, fotografer och serietecknare ställer ut samtidigt som festen pågår för fullt!


Gretas kyrka

Vissa av mina vänner, närmare bestämt vännen H, kan ha en del roliga saker för sig. På jobbet igår kom vi in på det här med felsägningar och jag kunde inte låta bli att citera H och hennes förvåning över "Gretas kyrka". Vi skulle mötas upp på Sveavägen och H skulle åka 59:an hela vägen från Söder och hoppa av vid Adolf Fredriks kyrka. Jag kom lite tidigare och väntade på henne när smset kom:

H: vad coolt, inte visste jag att Greta hade kyrka uppkallad efter sig
Jag: vaa? Vilken kyrka menar du? Det visste jag inte heller (Vem är Greta?)
H: jag är snart fram, vid Gretas kyrka va?
Jag: NEJ! Adolf Fredriks kyrka!!! Vem är denna Greta???

Man kan inte annat än älska henne! Den här är till dig H:

Fredag: Melody Day


Burn in hell!


Hej konsument - Anja

Alla har gjort det någon gång och det är definitivt roligare att svara själv än att läsa andras svar, men ändå, jag kunde inte låta bli. Självklart snodde jag DN:s Hej konsument.

Bästa promenad: Runt Ulriksdals slott eller Kungsholmen
Favoritdrink: Dricker inte drinkar.
Äter lyxmiddag: Väldigt gärna och helst ofta
Fikar gärna på: Något trevligt ställe
Bästa kaffet: kaffe borde förbjudas
Bästa brunch: Nordic Light har jag hört
Bästa konsertlokalen: Debaser Slussen
Senaste Stockholmsupptäckt: Midsommarkransen
Senaste teaterföreställning: Det var längesen
En bra gå bort-present: Nybakade macaroons, en pocketbok, en blandskiva eller/och snittblommor. Obs! Aldrig rosor! And for the record, jag vill aldrig få rosor heller.
Favoritlyxartikel: dyr choklad
Läser just nu: Boktjuven
Favoritmärke: Carin Wester, Weekday och Velour
Favroritskor: Converse, alltid Converse
Klädkonto per månad: beroende på vilken månad det är
Dricksprocent: olika
Modeförebild: Charlotte Gainsbourg, Feist, Patti Smith, Zooey Deschanel
Mest överskattade affär: Judits och American Apparel
Favoritprodukt på Systemet: Vino
Favoritprodukt på Apoteket: en jäkla massa
Bästa förfestmusiken: glatt och härligt
Senast gnolade: Baby (Devendra Banhart)
Senast köpta skivan: va?
Mitt sämsta köp någonsin: halva min garderob
Senaste fyndet: klänning från Myrorna och jacka från Weekday
Senaste impulsköp: doftljus för flera hundra kr. Dumt.
Mode jag aldrig vill se igen: förra sommarens förbannade leggings, päls, axelvaddar
Värsta huvudbonaden: de allra flesta
Bästa huvudbonaden: en svart mössa
Transportmedel: buss & T-bana
Återvinner: allt
Hejar på: de trevliga
Så får jag tiden att gå i kollektivtrafiken: läser, fantiserar ihop historier om mina medresenärer, planerar middagen, smsar

Starka uttryck

På vägen till IKEA för någon vecka sedan fick jag syn på detta, väldigt talande uttryck för ens känslomässiga stabilitet. Nu inbillar jag mig att brudarna har tagit över (eller åtminstone fått en större plats) inom graffitikulturen och att de här demonstrerade veckans/dagens humör. Kan det vara tydligare än så? Vissa dagar, när man ena stunden vill mörda alla omkring sig och i nästa stund stortjuter när man inser att man faktiskt vill ta livet av folk, måste det kännas oerhört befriande att smacka upp en stor jävla varningsskylt på husväggen. Go girl säger jag bara! (Men ja, jag inser att det förmodligen är en kille som har gjort denna och att det betyder något helt annat än PMS, men fantisera kan man alltid göra).Graffiti
  (syftar på bild och text som i konstnärligt syfte uppförts på ytor i det offentliga rummet av privatpersoner) + Premenstruellt syndrom, PMS, är ett samlingsbegrepp för olika typer av fysiska och/eller psykiska besvär under förstadiet till menstruationen. Stämningsläget förändras i riktning mot nedstämdhet och kvinnan blir känslomässigt instabil (Wikipedia) borde vara en oerhört bra combo!

Undrens tid är inte förbi

Igår upplevde jag något så overkligt att jag nästan blev mållös. Det var ren ScFi och jag pratar inte om Vildingarna, Alice, Harry Potter eller Star Trek. Jag gjorde något helt nytt, så ovant och märkligt, totalt otippat och chockerande: jag följde med vännen E till SATS! Nu ska vi varken jubla eller svimma, jag följde inte med och tränade utan bara för att hon skulle boka tid. Och det räckte gott och väl! Det var faktiskt första gången någonsin som jag gick innanför dörrarna där och mina farhagor besannades: urkass musik, überkäcka SATS-anställda, jobbigt ljus och alla dessa maskiner. Jag kände mig vilsen och nästan lite rädd, skulle inte vilja bli inlåst på ett sådant ställe en hel natt. Inte ens mitt på ljusa dagen, inte ens i tio min minuter. Jag noterade ett zombieliknande beteende hos en kille som stod och trampade loss för glatta livet, i synnerhet 2 timmar senare när vi gick tillbaka för att E skulle avboka tiden (en annan historia det där) och han var kvar...på samma trappmaskin (heter det så?)...körde lika hårt...i samma takt...

Vännen E: Haha, jag måste erkänna att det är konstigt att se dig här
Jag: (lika storögt som ett barn på zoo) jaaa...jo...jag vet...känner samma sak...


Foto: flickr
Holy macaroons, I did it!


She & Him

Jag ska inte förneka att jag alltid har haft en förkärlek för systrarna Deschanel. Storasystern Emily har haft ett antal mindre roller i diverse filmer och serier, men har blivit mest känd som Dr. Temperance Brennan i Bones, som jag givetvis följer. Och jag satt som klistrad när även hennes syster, Zooey, skulle dyka upp i ett avsnitt. Jag vet inte vad det är med de här systrarna men de får en att vilja ta på sig blommiga, prickiga, randiga kläder och dansa loss till 50-tals pop. På riktigt!


På tal om Zooey, henne lade jag märke till för ett par år sedan när jag såg The Go-Getter på filmfestivalen. Hon såg så bekant ut och jag blev tvungen att googla så fort jag kom hem. Nu vet jag ju att hon har varit med i bla Liftarens guide till galaxen, ett par avsnitt av Weeds och The Assassination of Jesse James. Och hon sjunger i She & Him, ett musikaliskt samarbete med M. Ward. Han är en musiker av rang och hon har också visat sig ha mycket att bidra med. Någonstans kan jag tycka att hon påminner om en yngre Jenny Lewis/Rilo Kiley, vilket jag inte kan annat än älska.Nu kommer denna lovande duon till Sverige och ska spela på Kägelbanan den 3 maj. Så här står det på Södrans hemsida:

Kombinationen av talangfulla Matt Ward och karismatiska Zooey Deschanel är sinnebilden av pop-perfektion. Drömskt, vackert, skirt och bitterljuvt.

She & Him är en enda lång lekfull pop-parad. Med en tidlös kvalité har den kreativa duon lyckats fånga både kritiker och publik. She & Him låter femtiotalets och tidiga sextiotalets sockersöta poplåtar influera deras musik.

Duon uppstod efter ett flyktigt samarbete under 2008 och har nu utvecklats till ett stadigt turnerande band. Deschanel hade skrivit låtar och lagt på hög under flera år tills hon träffade Ward och de började samarbeta. Vare sig det är en ny trend för amerikanska skådespelerskor att ge sig på en musikkarriär eller inte, så är det i Zooey Deschanels fall som att hitta hem. Det kan ju vara så att Zooeys man, Ben Gibbard från Death cab for cutie, haft något med inspirationen att göra. (Södra Teatern)

 

 


Temahelg: Françoise Sagan

I ett tidigare inlägg skrev jag om Françoise Sagan och Slott i Sverige, som fortfarande är aktuell på Dramaten. Men Bonjour Tristesse är ett verk i sig, underbart och älskat, beroendeframkallande och även chockerande med tanke på att den skrevs av en då 19årig Sagan. I vilket fall, just denna helg är det Françoise Sagan-festival, som presenteras i samarbete med Cinemateket och Sveriges Radio/Radioteatern. Idag visas till exempel Bonjour Tristesse kl 14.00 i Filmhuset, mer info om filmvisningen och biljetterna finns härFullständigt schema över helgens visningar och föreläsningar finns här.

En lektion i självdisciplin

Scen 1:
Jag: ska du ut ikväll?
Killen: nä, det blir nog lugnt.
Jag: Hmmm. Så fort F ringer och frågar så kommer du att ändra dig.
Killen: nä, jag ska ta det lugnt, spela in lite musik och så.
Jag: eller hur..(mycket skeptisk)

3 timmar senare:
Killen: nu har F hört av sig och försöker få med mig på aw
Jag: (HA!) har du nappat på det än? (jag visste väl det)
Killen: nope! Det blir inget med det!

Jag är fortfarande mycket skeptisk!


Scen 2 (matbutiken):
Jag: men jag skulle behöva just de här kronärtskockorna
Mitt vettiga jag: men det finns faktiskt billigare alternativ
Jag: de här är säkert godare
Mitt vettiga jag: hur vet du det?
Jag: snyggare burk
Mitt vettiga jag: ta de här andra nu så går vi
Jag:...men...
Mitt vettiga jag: NU!
Jag:..ok...MEN DÅ JAG SKA FAN KÖPA EN CHOKLADKAKA!
Mitt vettiga jag: sure thing, men du får dålig hy av choklad
Jag: jaha!.............Men om jag inte köper en chokladkaka så kan jag köpa den dyra burken, det kostar lika mycket då. 1 dyr burk = 1 billig burk + chokladkaka
Mitt vettiga jag: I fucking give up


Foto: weheartitBröllopsklockorna - stort grattis H & HDo you H take H to be your wedded wife and best friend? Will you love, respect and honor her throughout your years together?

Idag är det ingen vanlig dag. Det är vackert väder, soligt, vårigt och vännen H ska gifta sig! Med sig själv! Underbar idé tycker jag för H är en grym tjej. Så här skriver hon själv: Bara för att jag är sån fantastisk person. Inte ha fokus på alla andra i första hand. Utan på den viktigaste relationen. Relationen till mig själv.

Var: Pony Sugar, Gotlandsgatan 67
När: 18.00
Hur: inför sin egen spegelbild och med hela internet som vittne

Läs mer om Love Symposium in Solo här
Mattias Alkberg på Bomullsklubben ikvällSödran har dragit igång med en ny klubb, nämligen Bomullsklubben, och ikväll är det Mattias Alkberg som spelar. Bomullsklubben hänvisar till The Cotton Club, en av New Yorks mest berömda jazz/nattklubbar under 1920 och 1930-talet. Efter rasoroligheter i Harlem 1935 stängdes klubben bara för att redan på hösten återuppstå på en annan adress. Södra Teatern beskriver klubben så här:

Under förbudstiden gästades The Cotton Club av jazzstjärnor som Duke Ellington, Count Basie och Bessie Smith. I vår tolkning är det Mattias Gustavsson (Dungen, Anna Järvinen) som agerar uppdaterad crooner, kapellmästare och konferencier på Bomullsklubben. Förstklassiga gästartister förgyller! 
Bomullsklubbens hjärta är en jazztrio, en enastående jazztrio. Varje gång får de besök av en ny artist och tillsammans skapar de bomullsversioner av gästens allra finaste låtar. Inget möte det andra likt! Som om det inte vore nog, får du även en skönsjungande konferencier och Dj:s som spelar o-ortodox jazz från det senaste seklets gladaste dagar med utgångspunkt i Harlem 1923.


Vad sägs om denna låt i jazztappning?


Dagens låtYeasayer "ONE" By: Radical Friend from ODDBLOOD on Vimeo.

Vår i luften


Foto: tumblr


Yeasayer i fredags. Finns bara en sak att säga: gåshud!

8 mars

Jag kommer ihåg när jag var liten och alla 8 marsfiranden. I min familj är det ungefär som att ringa och önska god jul, vi ringer varandra och önskar en trevlig 8:de mars i stället. När jag var liten brukade min mamma och hennes vänner vara lediga hela eller halva dagen och blev oftast bjudna på lunch eller middag. Ibland åkte de bort ett par dagar. Jag kommer ihåg en gång då de åkte till Italien och jag och min bror var hemma med pappa. Nu ska jag inte påstå att jag var helt förtjust i tanken på att hon åkte bort utan mig, men det i sig lade en grund för kommande 8 marsfiranden. Just nu hade säkert någon påpekat att man inte ska behöva en speciell dag för att uppmärksammas eller den ännu märkligare fråga om när killar ska få sin egen dag. Jag vet inte om jag ens behöver kommentera det.

Imorse, så fort jag vaknade, ringde jag min mormor och önskade henne en bra dag. När hon var ung jobbade hon på en bank. Hon träffade min morfar, gifte sig, blev gravid och i samma veva slutade hon jobba. Än idag, när vi pratar om det, ångrar hon att hon inte krävde sina rättigheter mer. Men som hon också sa, det var inte lätt att bli ensamstående med två små barn, vilket troligtvis hade hänt om hon propsade på att vara kvar på jobbet. Sedan brukar hon tillägga att tiderna har förändrats och att vi har det bättre idag. Delvis ja, men inte helt. Det som vi har idag är ett skyddsnät som tar emot oss om vi faller, i alla fall om vi lyckas landa mellan hålen. Men att inte få jobba kvar när man väl blir gravid är tyvärr inte helt ovanligt idag. Inte heller är det ovanligt att få en sådan fråga på anställningsintervjun. Senast igår kunde man läsa i DN om kvinnor som straffas när de blir gravida - de blir av med sina jobb. Vems är barnen? Bara kvinnans? All info från bvc kommer i kvinnans namn, hon blir  kritiserad om hon inte vill vara mammaledig, hon förlorar jobbet. Jämställt?

Idag, 8 mars 2010, är det 100 år sedan vi började fira kvinnodagen. Är det inte dags att komma till botten med jämställdhetsproblematiken? Här i Sverige har den här dagen aldrig firats särskilt mycket eftersom vi, som så många säger, är mycket mer jämställda här. Här behövs det inte en sådan dag. Men, kvinnor som blir av med sina jobb när de blir gravida, som fortfarande har lägre lön än männen, som faktiskt har större ansvar för barn och hem, som till största delen finns inom den offentliga sektorn, och det här med kvinnliga chefer och politiker, hur var det nu igen med en kvinnlig statsminister? Och slutligen så är det faktiskt en hyllning till det som redan har åstadkommits! Så, till alla kvinnor där ute: trevlig 8:e mars!
Shadows


Friday I'm in love


Foto: tumblr

Airport Surroundings - Loney, Dear
Papillon - Editors
Rome - Yeasayer
Mr. Tough - Yo La Tengo
It Breaks - Tunng
Postcard From Italy - Beirut
This Charming Man - Stars
When You Go Out Tonight - Saturday Looks Good To Me
Baby - Devendra Banhart
1901 - Phoenix
Waste Of Time - Elias & The Wizzkids

Vecka 9

* Veckans läsning
Boktjuven, den hamnar nog bland årets bästa böcker-listan

* Veckans färg
Grå, grå, grå

* Veckans inköp
Mandelkvarn

* Veckans mest spelade
Yeasayer, Editors och Tunng

* Veckans överraskning
Marian Keyes är helt ok, faktiskt mycket bättre än vad jag trodde

* Veckans utställning
Tokyo Stories på Kulturhuset

* Veckans uttryck
Same same but different

* Veckans miss
Dejt med vännen H som aldrig blev av

* Veckans statusrad på FB
Inga pigor till överklassen, de kan städa de egna dassen

* Veckans holy shit
Roky Erickson + Okkervil River

* Veckans aktivitet
Bokrean

* Veckans konsert
Yeasayer (imorgon, and I can't wait)

* Veckans mest idiotiska försök dömt att misslyckas
Baka macaroons

* Veckans irritationsmoment
Mannen som roffar åt sig och äter upp andras godis

* Veckans känsla

Annalkande förkylning blandad med förväntan

* Veckans nyhet
GB-gubben gifter sig

* Veckans klipp

Helgens outfit kanske?


Kafka på stranden for real

I Australien regnar det fisk! Fisken, en typ av abborre, har antagligen dragits upp under ett häftigt åskväder för att sedan ”regna” ner över staden med blott 669 invånare, ödsligt belägen i norra Australien. Och de var inte ens frysta och döda, vilket borde vara det normala om de har färdats så högt uppe i luften, utan snarare levande. En del av abborrarna upges alltså ha varit levande när de hamnade på marken. Väldigt Murakamiskt och dagens boktips blir, föga förvånande, Kafka på stranden. Mer om boken finns här och artikeln om Australien är hittad i DN.

Utan någon som helst förvarning föll det ner tvåtusen fiskar ur molnen på en enda gång. De flesta krossades mot marken, men bland dem fanns det såna som klarade fallet och sprattlade omkring på gatorna i affärsdistriktet. Vem som helst kunde se att fiskarna var alldeles färska, de doftade ju fortfarande hav. De levande projektilerna slog emot människor, bilar och hustak med små dunsar, men underligt nog verkade de ha fallit från så hög höjd. Ingen människa fick några allvarliga fysiska skador av fiskregnet, däremot var den psykiska chock många drabbades av desto större. De var inte så vana vid att fisk föll från himlen som hagel. (Kafka på stranden)

Bokrea

Årets bokrea kunde ha gått obemärkt förbi. På riktigt alltså! Jag, som ett antal gånger har stått och väntat och på att vissa butiker ska öppna just kl 00 och sparka igång rean och som brukar kryssa för och ringa in böcker jag ska köpa, höll på att missa den. Vart tog katalogen vägen? Mail från AdLibris? Nada! Hade det inte varit för Pocket Shop och deras nyhetsbrev hade jag missat hela kalaset. Eftersom jag slutade tidigt igår passade jag på att kolla in bokhyllorna, men hittade faktiskt inte så mycket. Alls. Det var inte dirket mycket folk i farten, ovanligt lugn stämning för att vara bokrea...BOKREA....BOKREA och jag kom hem med en enda pocketbok, nämligen "Boktjuven". Men, idag ska jag beställa från Adlibris i stället. Det blir ett tiotal böcker ändå, inköpslista kommer sen. 

Till er som ändå ska ge er ut och shoppa har jag några tips:
- Pocket Shop, 25% på allt i butiken
- Söderbokhandel, rea på utvalda böcker, men en hel del bra
- Akademibokhandeln Sergel har 50% pga vattenskada


Foto: weheartit


Oh no, han är inte singel längre!!!

GBgubben gifter sig! Efter år av singelliv (självvalt?) är det dags för nästa steg. "Hon stod bara där, färglad och vacker" säger han till BBC. Bröllopet äger rum den 16 maj på Liseberg och bland de hundratal inbjudna finns bl a George Bush, Fredrik Reinfeldt, Michael Moore, Sting och Nicolas Sarkozy. Rena cirkusen, passar en clown helt perfekt. Grattis!Läs mer om bröllopet här

Editors

Oh so lovely, jag ska se Editors på Berns i maj!!! Killen smsade igår kväll och meddelade bara att han ska bjuda mig på konserten och på hans Fejsbok står idag att han redan har hämtat ut biljetterna. Måste ringa snart och dubbelkolla! Periodvis har jag varit mer eller mindre besatt med att spela Blood om och om igen, som också var den första stora favoriten på The Back Room. Dagen till ära listar jag mina top-5 med Editors:

1. Blood
2. Papillon
3. All Sparks
4. Smokers Outside The Hospital Doors
5. Munich
Vad: Editors
Var: Berns
När: ons 5 maj

RSS 2.0