Stockholmsutställningen del 2

Andra delen av Stadsmuseets stora basutställning om Stockholm har nu öppnat för allmänheten. Vernissage var faktiskt under Kulturnatt för två helger sedan och har sedan dess varit välbesökt. I denna del presenteras Slussen, Kungsträdgården, Östermalmstorg och Sergels torg och jag tror att det finns minst två stora dragplåster.

För det första står ju Slussen inför stora förändringar. Ingen stockholmare har väl missat alla artiklar och insändare, en mängd för- och nackdelar har bollats under låg tid nu. Snart kommer dock arbetet igång och Slussen som vi känner till den idag blir historia, vilket gör utställningen ännu mer spännande.

Foto: Herbert Lindgren

För det andra så är det 40 år sedan den legendariska Almstriden i Kungsträdgården. Natten den 12 maj 1971 samlades närmare tusen personer i Kungsan för att försvara almarna. Tanken var att de skulle fällas för att ge plats åt en ny tunnelbaneuppgång, vilket efter år av byggnadsraseri i Stockholm fick bägaren att rinna över. De "sista" träden i cityn skulle inte få fällas, vad politikerna än beslutade. Bakom protesterna var i första hand Alternativ Stad men man kunde också se ansikten som Evert Taube och Johannes Brost. Jag är så sjukt imponerad av engagemanget och viljan att kämpa för almarna, vilka så klart var en symbol för bla demokrati och betongcity. Det hade varit fantastiskt att få vara med då men å andra sidan är jag svag för det mesta som rör 60-och 70-talets förändringar. Stadsmuseet ordnar vandringar för den som vill veta mer om Almstriden men det finns också presenterat på utställningen, vilket är faktiskt vad jag har jobbat med i december. Almstriden är en hjärtefråga så gå och se den!

Kommentarer
Postat av: F

Ser verkligen fram mot att se ditt arbete, har ju hört en hel del om det. :) Öppet i påsk?

2011-04-19 @ 18:01:53
Postat av: Anja

Det är öppet, klart att vi ska gå! Fri entré och allt =)

2011-04-19 @ 18:16:24
URL: http://anjasstockholm.blogg.se/
Postat av: F

Nice, honey!

2011-04-19 @ 21:19:49
Postat av: Mia

Jag var där igår faktiskt, coolt! Vet inte om jag gillar Plattan så mycket men resten av utställningen var jättebra. Och du har nog rätt, Slussen drog faktiskt mest folk.

2011-04-21 @ 12:47:57
Postat av: Anja

Mia: jasså, vad roligt! =)

2011-04-21 @ 17:26:36
URL: http://anjasstockholm.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0