Bänken # 2

Hört talas om Bänken? För mig var det här en helt ny grej och jag måste säga att jag älskar idén. En vän berättade om det här förra veckan och nu har jag fått inbjudan till releasefesten på Morfar Ginko på torsdag. Bänken är en tidning som jobbar utifrån tesen om att alla har något att berätta. Men är vem som helst intressant? De testar det genom att sätta sig på en bänk och sedan göra en reportage om den första personen som slår sig ned brevid dem. Om sitt första nummer skriver de så här:

Första numret av Bänken handlar om Roger Hebæk, en norsk pensionär på besök i Sverige. På en bänk på Sergels torg berättar han om hur hans fru sprang ifrån honom mitt under vigseln och om beslutet att bestiga Mount Everest vid 65 års ålder.

Bänken#1 är en väggtidning där ena sidan berättar om Roger och hans liv. Den andra sidan fylls av illustratörers, fotografers och manusförfattares fria tolkningar av hans historia. Nästa nummer handlar om någon annan. Vem det blir vet ingen ännu.


Foto: Bänken

Jag måste erkänna att jag fullkomligt älskar den här idén! Bara vanliga människor som får berätta sina historier, hur fantastiskt är inte det? Det är mycket just därför som jag blev etnolog, för att jag vill veta mer om den vanliga människan. Man blir ofta förvånad över historier man får höra och samtidigt så himla upprymd och glad över att få ta del av just den eller den berättelse. Genom mitt jobb har jag träffat par från Polen som har berättat om sin matlagning, jag har intervjuat människor om boende, rökning eller läsvanor. Jag har också fått veta mycket om 60-talets Stockholm och vad en enda människa kan göra för att påverka. Bänken känns därför som en självklar läsning och jag misstänker att den är väldigt, väldigt bra.

Man kan hämta sitt eget gratisexemplar av Bänken på följande ställen: Stadsbiblioteket, Kulturhuset, Medborgarplatsens bibliotek, Brunogallerian, Grandpa, Tjallamalla, Konstig, Copacabana och Hornstulls bibliotek.
Info om releasefesten finns här.

Kommentarer
Postat av: Åsa - Coffee breaks

En fantastisk idé! Tänk vad helt vanliga människor kan ha för historier :)

2011-05-17 @ 12:04:51
URL: http://aicha.blogg.se/
Postat av: Sandra

Men herreg... jag älskar idén! Helt fantastiskt ju.

2011-05-17 @ 14:39:36
URL: http://regnsjuk.blogspot.com
Postat av: Karin

Kul!

Ska definitivt leta efter den när jag kommer tillbaka.

2011-05-18 @ 02:27:36
URL: http://karinpanyaaventyr.wordpress.com/
Postat av: fifi

Vilken häftig idé! Det är klart att alla har något att berätta, dessutom kan det vara ett sätt att komma ifrån kändis- och skandalfixeringen och börja uppskatta små saker mer.

2011-05-18 @ 10:26:01
URL: http://fififantastic.blogspot.com
Postat av: Mia

Men shit vilken rolig idé! Måste hitta ett exemplar så snart jag kommer tillbaks till Sthlm.

2011-05-25 @ 19:55:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0