Rufus Wainwright till Stockholm

Rufus Wainwright ger sig ut på turné för första gången sedan hans mamma, Kate McGarrigle, dog i januari. Han gör två spelningar i Sverige, forst under Lundakarnevalen den 21 maj  och sedan i Stockholm en vecka senare. Denna gång blir det inga kompband, inga extravaganser, utan bara han själv och ett piano. Naket, avskalat och förmodligen väldigt vackert. Samtidigt kan jag tycka att det är lite synd eftersom jag, som inte har sett honom live, skulle vilja vara med om det pampiga och storslagna som alla pratar om. Men ändå, jag tror att det kan bli mer än bra och misstänker att man blir tvungen att köpa biljetter väldigt väldigt väldigt snart!

När: torsdag 27 maj
Var: Filadelfiakyrkan
Pris: 450 kr + serviceavgift
Biljetterna släpps den 2 mars och säljs på Eventim och Zeticket


Well, I must say: Robert Pattinson

Idag såg jag Little Ashes och med tanke på mina låga förväntningar så var den faktiskt rätt intressant. Jag älskar historiska filmer och i synnerhet biografier så egentligen borde jag ha varit mer laddad för den här filmen. Det fanns bara ett litet problem: Robert Pattinson! Jag har inte sett mer än 20 min av Twilight men ändå så tänker jag på honom som vampyren Edward. Harry Potter och Twilight, det är Robert Pattinson för mig. Eller var, rättare sagt. Jag måste säga att jag blev imponerad av hans prestation i Little Ashes, klart över förväntan! Att spela Salvador Dalí, denna känsliga, excentriska och allmänt udda figur, var starkt gjort. Och väldigt, väldigt bra. Flera gånger slogs jag av hans halvgalna men snobbiga uppssyn och förvånades över, när jag väl kom ihåg det, att det är självaste Pattinson som jag ser framför mig. Filmen i sig är kanske inte den bästa och kunde förmodligen ha gjorts på andra sätt också, men väldigt bra lördagsnöje. Kanske ingen film som jag kommer att lägga på minnet och den lär inte finnas på min lista bland bästa filmer, men Robert Pattinson är numera definitivt mer än en vampyr.


Little Ashes, DN, soffa

Jag älskar lördagar! I synnerhet när jag kan sova lite längre, äta en lång frukost, läsa DN i lugn och ro och sedan förflytta mig till soffan och kolla på film. Att det är trist och slakigt ute gör faktiskt ingenting just nu, jag har ändå en hemmahelg med allt vad det innebär. Jag funderade för en sekund på att åka in till Etnografiska, men det räckte med att titta upp genom fönstret för att ge upp de planerna. Idag ska jag beställa lite böcker från AdLibris, fixa min trasiga jackficka, göra spotifylistor, men först Little Ashes.How to be happy


Foto: tumblr

Yeasayer is the shit

Året var 2007 första gången jag hörde Yeasayer och jag föll pladask. "Sunrise" spelades på en efterfest och den fastnade så förbannat att jag blev tvungen att smsa sen och fråga vad det var för låt. Och några dagar senare väntade en bränd Yeasayer-skiva i brevlådan. Tack som fan! Den spelades om och om och om igen. Just då lyssnade jag mycket på det som jag skulle kalla för folkrock, typ Billy Bragg, Joanna Newsom, Devendra Banhart, Roky Ericson, Nightblooms och allas vår Hank Williams. Yeasayer tillförde något nytt, de pimpade folkmusiken med lite blipblop and I just loved it! Sen tröttnade jag, så som man gör med allt som man får för mycket av, men när jag hörde talas om att ett nytt album var på g fick jag ett hårt återfall. Det sitter i fortfarande och idag köpte jag biljetten till deras spelning på Debban Medis på fredag! Jag vet inte vad jag ska vänta mig, jag har en känsla av att det kan bara bli sjukt bra eller sjukt dåligt, något mjäkigt mellanläge tror jag inte finns med det bandet. Jag hoppas på det bästa!
Speaking of “Ambling Alp,” the video recently premiered, complete with bubbling goop, psychedelic colors and a parade of naked bodies. There's been a ton of nudity in music videos lately. Why this sudden burst now when the form has been around for decades?
Nudity's always been around in art. I guess now the great thing is that you don't have to worry about whether or not MTV will censor your video, since there are no music videos on MTV. So the Internet is the place to spread your video virally, and the Internet loves nudity.

You recently had words for illegal downloaders via Twitter. Do you put in extra work to keep things under wraps, or is the leak now an unavoidable occurrence? How do you feel about people having access to your work weeks before you intended them to?
I think the leak is an unavoidable occurrence. I'm less concerned about it than our record company or publicists are, I guess. For me, I wish the album could come out the day after it's mastered. Otherwise it's just sitting there getting stale. So I don't really mind. It's sad that the leak can diminish record sales, but hopefully it will generate interest and augment sales. We just want people to come to our shows, so the more people that know about us, the better. People who want some amazing artwork though should definitely buy the album in the flesh.

Hela intervjun finns här

Vad: Yeasayer
Var: Debaser Medis
När: fredag den 5/3
Biljetter och entré: 240 kr + förköpsavgift. Finns på bl a Tickster och Pet Sounds

Grattis Stockholm, nu är du inte sämre än Göteborg

Världskulturmuseet i Göteborg har haft fri entré ett tag nu och äntligen händer det i Stockholm också. Etnografiska museet får fri entré från och med imorgon och på sikt kommer nog både Östasiatiska och Medelhavsmuseet att följa i samma spår. Jag är en övertygad förespråkare för fri entré på alla museer eftersom det faktiskt handlar om folkbildning och omvärldskunskap, något som känns extra viktigt i dagens samhälle. Etnografiska museet vill genom spännande program, permanenta- och tillfälliga utställningar öppna fönster mot skilda livsvillkor och kulturer från hela världen. Utifrån våra stora samlingar och deras historia vill vi ge kunskap och perspektiv på vad det är att vara människa i vår föränderliga värld (Etnografiska museet).Adress: Djurgårdsbrunnsvägen 34 (Norra Djurgården)
Öppettider:
Måndag-fredag 10-17
Lördag-söndag 11-17

Rah! Rah! Replica: When this was the future

Ikväll handlar det om kvinnligt skapande på Högkvarteret. LISA o PIU (acid folk) inleder sin europaturne och jag har en känsla av att det blir helt magiskt! Lisas poetiska skildringar av planetens och människans natur känns inte främmande i storstadens monokroma miljöer, utan, precis som Rah! Rah! Replica, är det en tolkande erinrinng av vårt musikarv, vacker och ärlig, långt bortom genrer, trender och sommarplågor. Kolla in LISA o PIU här

Under förfesten ska man lyssna på Post Punk, Acid Jazz, Swing, Electro, Fados, Indie, Shoegaze, Freaky Folk, Blues, Chill-out, Motown, Progg, Psykedelia och Folkrock, det vill säga artister som Jefferson Airplane, Joni Mitchel, Beth Orton, Grace Slick, Nico, ja, ni fattar

Och vad vore Högkvarteret utan konsten? Ikväll visas en konstfilm/dansperformance där olika dansare gör sina  tolkningar av Kate Bush’s Wuthering Heights i höstlandsakp, iklädda samma röda klänning.

Håll ögonen öppna efter den röda klänningen som kommer att finnas på plats under kvällen...
Var: Högkvarteret - närkesgatan 8
När: 20.00 - 01.00
Entré: 50 pixParallelsFestivallängtan gör sig påmindVad vore livet utan Gagneffestivalen?! Idag gick jag in på deras sida och kände direkt hur fjärilarna i magen började vakna till liv. Lite som när man ska på en första dejt och är lite nervös men galet förväntansfull. Precis så känns det när Gagnef kommer på tal. Jag har varit där ett antal gånger nu, redan på den tiden då festivalen fortfarande var en stor kompisfest och man fick komma in bara om man hade anmält sig innan via mail. Och denna åtråvärda mailadressen! Sen blev festivalen större och definitivt mycket dyrare! I år släpps det "bara" 999 biljetter och som kostar (givetvis) 999 kr. 2006 och 2007 tog jag en paus och struntade i att åka upp eftersom hela grejen började kännas som mediafolkets personalfest. Reklamare, grafiker, ett par modeller, några musiker och deras wannabies trängdes där i skogen och risken var väldigt stor att det hela skulle bli totalfiasko. Men, av någon anledning blev det inte så och festivalen växte inte alls helt ohämmat. Jag gjorde min comeback 2008 och i år blir det femte gången för min del and I just can't wait! Jag längtar efter att få se Martin Kellerman sitta i solen, Taxi Taxi-tvillingarna trassla in sig i tältet, jag vill sola, ligga i gräset och läsa, picknicka och bara njuta av Sveriges trevligaste festival. Boka in 23-24 juli mon amis!

I Stockholm säljs biljetterna på:
Jim’s Skrädderi och Kemtvätt
Högbergsgatan 40
Mån-Fre 10-18:30
Lör 10-14


Vacuum istället för hjärna

Vissa dagar är mer förvirrande andra och i synnerhet just idag är allt kaos. Eftersom jag var ledig i måndags och var hemma även igår pga allas vår SL så har saker och ting kommit ganska rejält i oordning. Det var flera saker som jag tänkte att jag skulle hinna med på onsdag (imorgon trodde jag) och insåg alldeles för sent, när jag nästan var hemma, att det är onsdag idag...inte alls tisdag som jag hade trott hela dagen. Min plan var denna:

- 18.00 Shout Out Lounds på Bengans (gratis är gott dagen innan lönen, prioritering heter det)
- 19.00 Running Sushi på Dansens Hus (tänkte lägga mina sista pengar på biljetten)

Och var är jag nu? Hemma! Jodå, så kan det gå. Men, Bengans som butik gillar jag egentligen inte, Drottninggatan är inte direkt någon större favorit. Och biljetten till Running Sushi var egentligen rätt dyr. Med andra ord är det helt ok att vara hemma ikväll, jag ville egentligen inte ens gå dit. Förnekelsen är min bästa vän.
Btw, undrar om vännen H har förlikat sig med tanken att hon inte kommer att få se Temper Trap ikväll? Vi borde roa varandra en dag som denna.

Min granne är försvunnenOk, något smells fishy här. Det kan handla om att jag är uttråkad eller att min fantasi är understimulerad, det kan mycket väl handla om att jag tvingas vara hemma nu med tanke på hur omöjligt det är att ta sig till jobbet, men i vilket fall (oavsett vad det beror på) har jag börjat fundera på min granne. Jag lyssnade på Brenda Lee och helt plötsligt kom jag på att jag inte har sett min granne på väldigt länge. Hennes kille flyttade in för lite mer än ett år sedan, men sedan i somras har hon varit försvunnen. Bara så där! Eftersom hon bor/bodde på samma våning som jag, bara två dörrar bort, så brukade vi springa på varandra åtminstone varannan dag. Det logiska skulle då vara att jag såg henne flytta, men icke! Jag hörde inget, jag såg inget. Nada! Men, här kommer det lustiga: hennes namn står kvar på dörren, hon har inte hyrt ut lägenheten och killen dyker upp här med jämna mellanrum. Så, vad jag tror nu är att han är Sveriges svar på Josef Fritzl, i en light variant och med vissa avvikelser. Jag tror att han kommer hit ibland för att se till att hon inte har rymt och för att handla mat, som han sedan låser in och lämnar bara så mycket som hon måste ha för att överleva. Just ja, hon sitter nog också fastkedjad och lägenheten är numera ljudisolerad så hon har inte en chans att rymma. Förmodligen drogad också så att hon inte orkar göra motstånd. Och killen, han är ju supertrevlig, men när jag tänker efter nu så finns det vissa psykopatiska drag. Han är nästan onormalt trevlig! (i det här huset hälsar man inte på varandra när man kliver in i hissen, han däremot GÖR det!!! Det säger väl allt!) Nej, jag ska undersöka saken till helgen och har inte jag skrivit något här på några dagar så ring polisen!


Foto: Tommaso Nervegna
Snowday

När jag var liten hoppades jag varje vinter att det skulle komma så mycket snö att skolorna tvingades stänga och att vi fick stanna hemma och åka pulka i stället. Det skulle se ut ungefär som i H.C. Andersens saga Snödrottningen med en massa barn ute i snön, små tindrande lampor överallt, gnistrande snöflingor, en mormor som väntar på en med varm choklad, you get the picture! Alltså innan Kai får en glasskärva i ögat och blir evil! Nej, jag fick aldrig vara med om det på den gamla goda tiden, men idag däremot, äntligen hände det. Ibland händer det! Men, det var inte alls så mysigt som jag hade tänkte mig utan gick snarare ut på att stå och stampa och frysa och sen åka hem igen eftersom det var helt omöjligt att ta sig till jobbet. Snödrottningen har redan förtrollat SL...

Men, eftersom det är mer snö på gång och det blir förmodligen närmast omöjligt att ta sig någonstans så är Pocket Shop ett hett tips. Nu på torsdag startar årets bokrea med 35% morgonrabatt mellan 07.00-10.00 i utvalda butiker: Östermalmstorg, Gallerian, Kulturhuset & Götgatan. Resten av dagen och fram till den 4 mars är det 25% som gäller. Passa på och ladda upp med god mat, olika tesorter och ett par böcker så är helgen räddad! Boktjuven är mitt nästa inköp. En annan bokrea som oftast är riktigt bra är på Adlibris, där man även får en snygg tygväska om man beställer för 500 kr. Med andra ord, dags att fylla på i bokhyllan!

Akihabara Majokko PrincessEn väldigt underhållande video med Kirstin Dunst som en magisk prinsessa. Den visades för första gången in public på Pop Life: Art in a Material World- utställningen på London’s Tate Modern museum och jag måste säga att jag gärna hade varit där.

I stället för att klaga på snön...


Foto: Erin Nicole

Lovely monday

...något som jag aldrig trodde att jag skulle säga. Ever! Men just idag är jag ledig, det är soligt, jag ska kolla på serier, läsa, dricka te och göra mina Spotifylistor. Ikväll ska jämställdheten diskuteras, men fram tills dess har jag ett och annat att roa mig med, till exempel läsa intervjun med lovely Miranda July. Det var ju ett par år sedan jag såg Me And You And Everyone We Know och föll direkt för den söta, konstnärliga, coola Miranda. På Sacre Coeur (restaurangen vid Nytorget) hängde en snygg, svartvit tavla föreställande Miranda July på ett hustak. Kärlek vid första ögonkastet och om jag inte minns helt fel så känner min vän E fotografen...måste kolla upp det lite närmare!


DD: What made you move from college in California to Portland?
Miranda July: In those early days in (1993/94) I didn’t really study anything. I didn’t declare a major, I didn’t study art. My best friend in high school had moved to Portland and it was incredibly alluring, it was riot grrrl and a lot to do with music, which was funny because I didn’t really play but I made use of all the energy there. It was great for collaborations even if I couldn’t sing.

DD: Are you ever afraid that your work is too intimate?
Miranda July: I am concerned about that but there’s nothing I can really do. I try to push myself towards symbolism, partly for that reason but also that it is liberating. I often write a little reminder that says ‘move in symbols’ so I don’t get too autobiographical. Nonetheless, everything that I can think of that will be coming out in the next couple of years, I feel like I’m throwing myself to the lions. I really could just cry about it, that’s how upsetting it is to me, but I don’t know what to do. Oh well. Everything has its problems.

Hela intervjun finns här

Veckans tips: se Me And You And Everyone We Know och läs Miranda Julys novellsamling Ingen hör hemma här mer än du.

The tallest man on earth

Förresten, jag läste just att The Tallest Man On Earth släpper en ny platta i april, den 13 april närmaste bestämt. Åååh vilken folklig glädje, killen är ju grym! Han spelade i Gagnef (den omtalade festivalen nu igen) för två år sedan och med tanke på skivsläppet nu så ber jag till musikgudarna att han spelar där i sommar igen. Det var...minst sagt magiskt. Och ja, jag har skrivit om honom tidigare och ja, det finns ett klipp från hans spelning på Skankaloss i något av mina gamla inlägg, men här kommer det igen:
Han spelar också på Debaser Slussen 26/2 så se till att vara där för guds skull! Pistol Dreams säger jag bara!

Tiny DancersNär: på morgonen, innan man går till jobbet
Hur: så högt det går innan grannarna blir arga
Var: funkar var som helst, men helst i sovrummet

Klädbiblioteket/Lånegarderoben

Den 20-21 februari testas ett nytt koncept på Kulturhuset, nämligen Lånegarderoben. När jag läste det igår så trodde jag att det är något som öppnar nu i helgen, men egentligen är det bara ett event. Lite synd faktiskt eftersom det låter som en riktigt bra idé. Vi som har besökt Sveriges trevligaste festival Skankaloss i Gagnef har redan bekantat oss med idén. Förra sommaren kunde man låna kläder där, vilket kan ha varit en spontanlösning anpassat efter vädret, men i vilket fall så var/är det en cool idé.


Den 20-21 februari testas nämligen det nya konceptet Lånegarderoben på Ekoteket i Kulturhuset. Då kan den som är intresserad, precis som på ett bibliotek, komma och låna klädesplagg under en viss tid.

 
Syftet med Lånegarderoben är att skapa en plattform där fler människor kan ta del av ett och samma klädesplagg. Plagget returneras efter användande för att därefter lånas ut på nytt. På det här viset får människor möjlighet att kontinuerligt förnya sina garderober och samtidigt spara miljö och pengar!
En smartare konsumtion ur alla aspekter alltså.
(Kulturhuset)

Vad: Lånegarderoben
Var: Kulturhuset/Ekoteket
När: 20-21 februari, återlämning av plaggen 28 februari kl 14-17
Blur: No distance left to run

Det har skrivits en del om Blur-dokumentären och ikväll ska den visas på Debaser Medis. Jag vet inte om jag ska kalla mig för något fan av Blur och jag har inte ens koll på alla deras skivor, men lite nostalgiskt är det allt. Hur många gånger har man inte skrålat med på någon indieklubb eller studsdansat på ett överfullt dansgolv? Det är lite tonårstid, lite cider, lite randiga toppar och väldigt mycket attityd. Och så mycket 90-tal!Vad: After Work med filmvisning
Var: Debaser Medis
När: ikväll, 17-21 (filmen börjar 18.30)
Fri entré

Peter Wahlbeck på Summit

Coola tavlor, gott bubbel, knaprigt rotfruktschips, trevligt sällskap. En helt ok måndag!

Peter Wahlbeck in da house!

Ikväll blir det vernissage, dags att se Peter Wahlbecks konst. Den beskrivs som konst som liknar inget annat, precis som hans filmer och texter - underbart underfundig, ibland på en nivå som är svår att förstå. Peter, bubbel och snacks ikväll!Var: Summit, Grev Turegatan 30
När: Idag, måndag 15 februari kl. 18-20

All work and no play makes Anja a dull girlVad: Captain Kinky Pinky
Var: Högkvarteret, Närkesg 8
När: ikväll, 13 feb, kl 20-01

Städa, tvätta, diska, dansa

Dagens playlist:

Time is of essence - Cold Mailman
Train song - Feist & Ben Gibbard
Where you lead - Carole King
Clattering hooves - Jenny Wilson
Baby baby you're my baby - Herman Düne
MacGyver blues - My Little Pony
Heaven can wait - Charlotte Gainsbourg
End credits - Go Fandango
Daniel - Bat For Lashes
We're going out - Spearmint
Ice cream man - Monkey swallows the universe
Knotty pine - Dirty projectors & David Byrne
Monday monday monday - Tegan and Sara
We're so cool - Au Pairs
My best kiss - Herman Düne
Generation sex - The Divine Comedy
Baby love - Tiny Dancers
Forgive but not forget - Laleh


Foto: flickr Rosie HardyBat for lashes


All work and no play

Kvällens mingel är on hold ett tag. Vissa dagar alltså, det går inte att beskriva med ord hur skönt det är att bara strunta i allt och lägga sig raklång på golvet och lyssna på Spearmint...eller kanske Antony & The Johnsons, eller Vashty Bunyan. Oavsett vilken musik man nu väljer är det bara så skönt att ligga på rygg och bara stirra rakt upp i taket. Inget mer.


Foto: tumblrNy OS-gren: klubba sälbebisar

Denna vecka pratas det mycket om Kanada och då med tanke på att OS invigs idag i Vancouver. Frågorna är många; vilka vinner, blir det guld, hur ska det gå nu MEN (även om OS är kul och intressant att kolla på) så borde Kanada uppmärksammas av en helt annan anledning. Nu pratar jag alltså om mord på sälbebisar. Fruktansvärt vidrigt och många av bebisarna dödas innan sitt första dopp i vattnet. Hur det görs vet vi alla redan och det viktiga är att inte skada den efterfrågade pälsen. Nu menar jag definitivt inte att det är värre än vad rävarna går igenom när de ska bli pälskragar, men eftersom Kanada är ett samtalsämne nu så borde man visa var man står i andra frågor också. Nu vet jag inte hur mycket diverse protestlistor hjälper men det är i vissa fall det enda man kan göra och det skadar väl inte att skriva på heller och det gör man här!


Foto: weheartit


Snygga sopor väcker tankar

Nu när det ändå diskuteras sopberg i alla dess former och miljöfrågor tas på större allvar är det dags att uppmärksamma amerikanskan C. Finley. New Yorkkonstnären, numera bosatt i Rom, har kommit på idén att snygga till sopcontainrarna i sin omgivnng och genom det få folk att lägga märke till hur mycket sopor vi gör av med. Med andra ord, hon gör soporna snygga så att vi ska stanna upp, titta och reagera. Street art är och har varit inne ett bra tag nu och allt fler uppmärksammar diverse gatukonstnärer, men allt som oftast förknippar vi det med graffiti. Och här kommer det som skiljer hennes konst från allt annat: hon använder tapeter! Själv säger hon att det är en form av förfinad graffiti, men mer feminint, mjukt, konstnärligt, vackert men samtidigt ändå en form av aktivism. Att klä något så fult som sopor i något så vackert som tapeter är en twist som folk lägger märke till. Environmental activisim turning into unexpected beauty! Det kommer också att finnas en instruktionsvideo till hur man tapetserar en container och hon hoppas att det sprider sig och att allt fler kommer att göra likadant. Next big thing in Stockholm?Nordic Light, oh yes!

I tisdags var jag bjuden till Nordic Light och deras opening party. Galet kul lät det då jag tackade ja till det för någon vecka sen, men nu i tisdags alltså satt jag i mina ultimata myskläder och läste diverse statliga rapporter när vännen E ringde och undrade om jag skulle komma. Huh? Vart? Va? Jag försökte febrilt leta fram något vettigt bland mina mentala anteckningar, men nada. Sen föll det på plats! Det var ju invigningsfesten, Alexander Lervik, Transit, Möbelmässan! Damn! Tyvärr så var det inte en chans att jag skulle ha haft tid med det då, men imorgon bär det av till Light för en mingelkväll med E. Ska bli så himla kul, jag har inte varit på Light på ett tag nu och stället är faktiskt lovely. Vi får se om jag gillar årets installation med bagageband och väskor lika mycket som förra årets Hitchcockinspirerade tema.Vad: Dark Night Club
Var: Nordic Light Hotel, Vasaplan 7 (T-bana: T-centralen)
När: 21.00-02.00
Fri entré
Lee Miller

Nu på söndag avslutas Lee Miller-utställningen på Millesgården och jag är så glad att jag kom på det i tid. Jag fick inbjudan till vernissage men som så många gånger är det roligare i teorin än i praktiken. När man får sådana roliga inbjudningar till utställningar och diverse event så kan man se sig själv mingla runt där, dricka lite vin, träffa roligt folk men när dagen D kommer så slutar det oftast med en kväll i soffan. Till mitt försvar ligger Millesgården på Lindingö och det är en bit att åka. Kanske. Eventuellt. Men i vilket fall, jag hade lovat mig själv att åka dit och nu är utställningen snart slut.

Den amerikanska fotografen Lee Millers verk har motiv hämtade från hennes liv som fotomodell, umgänget med de franska surrealisterna och även från hennes uppdrag som krigsfotograf. Hon lär ha upptäckts av mannen som stod bakom Vogue då han räddade henne från att bli överkörd. Modellyrket lockade inte lika mycket som livet bakom kameran och hon flyttade till Europa för att studera konst. I Paris träffade hon Man Ray och blev hans fotoassistent, modell och älskarinna. I början av världskriget var hon en av de första och väldigt få kvinnor som rapporterade direkt från stridszonerna.

Lee Millers bilder och artiklar från kriget vittnar om stor medkänsla med dess offer och verkliga hjältar; vanliga sol­dater, flyktingar, sårade, sjukvårdspersonal, civila. Höga officerare och krigets tekniska aspekter var hon mindre intresserad av. Och hela tiden hade hon sin intuitiva blick för mode och stil påkopplad – hon jobbade ju åt Vouge: ”Överallt på gatorna sågs dessa fantastiska flickor, cyklande, klättrande upp i stridsvagnstorn. Deras uppenbarelse var besynnerlig och fascinerade mej, efter min tid i det formella och stela England. Svävande kjolar, smala midjor. De var topptunga med sina uppbyggda pompadourfrisyrer och svängande flätor där de gick i sina klumpiga kilklackade skor.”
Populärhistoria

Lee Miller var med vid andra världskrigets slut då amerikanska trupperna gick in i Tyskland. Hennes bilder publicerades under, av henne själv valda, rubriken: Believe it!Var: Millesgården, Herserudsvägen 32 Lidingö
Vägbeskrivning finns här
Öppettider: vintersäsong tis-sön 12-17
Entré: vuxen 90 kr, pensionärer och studenter 65 kr, fri entré t o m 19 år.
Cinemat: film och soppa

Jag har ju tidigare skrivit om Cinemat, men det tål att sägas igen: så himla najs! Ett lövli ställe att gå till! Cinemat visar kortfilmer på Bio Rio i Hornstull och då ingår det så klart den oligatoriska soppan, öl och allmänt trevlig stämning. Onsdag den 17 februari kör de igång igen och kvällen avslutas med en efterfest på Strand, men mer om det sen.

Just nu bjuder de in folk som vill göra sin egen film så Filmbasen har en ny workshop. Sista ansökningsdag är den 19 februari så har man en cool filmidé eller är intresserad av hur man gör film, this is the place to be.

Big Bang är en workshop för dig som:
- som vill göra film men aldrig testat förut.
- som är nyfiken på Filmbasen och vill lära känna oss och andra unga filmare i Stockholm.
- som har en filmidé men som ännu inte börjat testa att filma den.

Från premiärkvällen på Cinemat:

Cinemat from Christian Rossipal on Vimeo.


Petite France? Oui!

Idag ska jag se till att besöka ett av Stockholms trevligaste bagerier/caféer och bara njuta av deras goda bröd och nybakade macaronger. Petit France har inte funnits så länge, jag tror att de öppnade 08 men har ändå snabbt etablerat sig som ett av Kungsholmens mest intressanta caféer, kanske t o m Stockholms. Jag hamnade där av "misstag" en gång och eftersom jag är sällan i de krokarna (sa jag att jag verkligen vill bo på Kungsholmen?) så blir det inte så många besök. Men idag, med tanke på hur galet stressig denna vecka är/blir, så behöver jag lite extra belöning. Mer info finns på deras hemsida och de har även en blogg skriven av en äkta matentusiast & bagare: Sébastien Boudet. Vill man veta hur de godaste croissanterna görs så avslöjas alla hemligheter här. Macaroons, croissanter, pain au chocolats och mycket mycket mer finns där och den enda nackdelen är egentligen deras öppettider, men det kanske ändras i framtiden? Numera har de öppet även på söndagar så ingenting är omöjligt!


Foto: le blog de Sébastien

Andra artiklar om Petit France: Allt om Stockholm och DN

Adress: John Ericssonsgatan 6 (T-bana: Rådhuset)
Öppettider:
Tisdag-Fredag 08.00-18.00
Lördag-Söndag 09.00-16.00
Måndag: Stängt

I don't like mondays
Florence And The Machine

Midlake

Sydstatskillarna Midlake spelar på Debaser Medis ikväll och jag känner mig urbota korkad som glömde köpa biljetten i tid. Nu är det givetvis slutsålt och med andra ord helt kört. Till en början var tanken att de skulle spela på Debaser Slussen men eftersom efterfrågan var enorm flyttades konserten till Debaser Medis. Bra eller dåligt, det kan diskuteras, men personligen föredrar jag alltid konserter på Debaser Slussen. Det är mörkt, trångt, snygg scen, närhet till bandet och en helt annan känsla av att uppslukas av musiken. Debaser Medis förknippar jag mer med halvkassa "nysynth"-band som alla heter likadant och låter typ likadant medan Debaser Slussen står för kvalitet och lite tuffare musikval. Anyway, det faktum att de spelar på Medis nu gör det på något sätt lite lättare att skippa. Sedan så när det gäller de extra 100 biljetterna som släpptes innebär det att man får se bandet från biosalongen, dvs höra genom högtalarna och se genom ett panoramafönster. Rätt trist med andra ord. Ja, jag försöker lura mig själv här, men det är bara att erkänna, spelningen blir säkert sjukt bra.
När uppföljaren kom fyllde bandet sin episka indierock med flerstämmiga sångharmonier och mjukt melankoliska folkrocks-melodier, inspirerade av 70-talets soft-rockscen med namn CSN&Y, Fleetwood Mac och America utan att förlora i excentrism och genialitet. Bara tidlöst, magiskt och berikande. Tillsammans med omedlelbara alternativhiten ”Roscoe” (en av årtiondets största popstunder) och oemotståndliga Dire Straits/Lindsey Buckingham-flörten ”Head Home” smälte den hjärtan på den initierade indiepubliken, den mogne Mojo-läsaren och hela världens samlade kritikerkår med all rätt. Sällan faller alla bitar så här väl på plats. (Debaser)

Sunday, lovely sunday


Foto: tumblr

Alex Schulman vs Birgitta Ohlsson

Alex Schulman är inte direkt någon jag bryr mig om och jag har inte läst hans blogg mer än två gånger (och inte med avsikt då heller). Men efter att ha sett diverse kommentarer på Facebook om hans uttalande angående Birgitta Ohlssons mammaledighet så blev jag tvungen att se det med egna ögon. Det känns nästan overkligt att någon kan ha så förlegad syn på relationer, i synnerhet någon vars dotter heter Charlie. Även om jag som sagt inte är intresserad av hans blogg så trodde jag ändå att han var lite mer av en modern man. Så här skriver han i sin blogg: En moders relation med sin bebis under de första sex månaderna är unik. Den går inte att jämföra med mannens. En mamma och dennes bebis är inte två olika personer - de är en och samma. För bebisen är mamman "världen". Och för mamman är bebisen "världen". Det finns inget mer.

En pappa, som jag själv, kommer aldrig i närheten av det. Under den första tiden är vi utanför. Vi får leva med det. Vår tid kommer. Det är därför det inte går att jämföra på det sättet. En moders band med sin nyfödda bebis är det starkaste som finns på jorden. Därför är det extra ledsamt att få höra att en kvinnlig EU-minister väljer att ta en månads mammaledighet och sedan sticka till Bryssel.

Jag måste erkänna att jag funderade en stund på om han verkligen menar allvar eller om man bara är ute efter att skapa debatt. Om han verkligen menar det så är det högst beklagligt att han inte har den relationen med sin dotter. För det andra undrar man ju om han menar att adoptivföräldrar inte får starka band till sitt barn? Om barnet adopteras så pass tidigt, dvs innan "symbiosen med mamman" är slut, betyder det då att adoptivföräldrarna inte blir bra föräldrar? Om mamman dör vid födseln och barnet uppfostras av sin pappa, vad händer då? Om ett manligt homosexuellt par adopterar barnet, blir det ännu svårare? Om barnet föds i ett land där föräldraledigheten är mycket kortare än i Sverige, lider barnet då? I sådana fall har vi väldigt många lidande människor i världen.

Att han inte har fått en sådan relation till dottern är som sagt tråkigt men det är inte likadant för alla. Om man till exempel pratar om doften, vilket är viktigt för bebisar, så handlar det om doften de känner under de första dagarna i sitt liv. Det handlar om trygghet och är det pappan som alltid finns där så är det den doften barnet relaterar till. Man kan fortsätta sen med mat (alla kvinnor ammar inte), ljud (vems röster känner barnet igen?) etc,men jag tror att alla förstår poängen här. Att säga att mamman har det starkaste bandet till barnet eller att hon ska vara hemma längre är en förlegad syn som helt ärligt inte ska behövas idag, år 2010.

 

 


Vanessa Bruno


Foto: scout holiday

Som så många andra modeföretag föll även Vanessa Bruno för kortfilmstrenden och jag måste erkänna att jag, i hennes fall, älskar det! Nu släpptes ju filmen förra året, i september om jag inte minss fel, den är inte direkt någon nyhet, men är definitivt en av de bästa reklamfilmerna jag har sett. Nu är den ju också gjord av Lou Doillon, vilket inte direkt gör den sämre. Egentligen letade jag efter filmklipp med Carlotte Gainsbourg när jag kom att tänka på Lou och hennes konstnärliga bidrag. Hela den familjen har det i blodet och precis som sin mamman, Jane Birkin, så kan både Lou och Charlotte bära upp kläder med oklanderlig stil. Det är något extra med Birkinklanen, de får nog bli mina nya husgudinnor.Mänskliga sängvärmare på beställning

Hade det varit 1:a april så hade jag ifrågasatt artikelns trovärdighet men idag, den 5:e februari, har jag inte samma belägg utom att jag tycker att det låter urbota korkat. Märkligt. Och lite läskigt faktiskt. Scenario: man är på ett hotell, det är mitt i vinter och man är lite kall och ruggig. Rummet är inte tillräckligt uppvärmt heller och när man lägger sig i sängen inser man att den är så kall att man knappt kan somna. Så, vad göra? A) gå upp, ta en varm dusch och ta på sig lite kläder B) ringa efter en sängvärmare? Jag skulle definitivt välja alternativ A. Att en människa iförd en heltäckande fleecedräkt skulle ligga i min säng tills den har nått den önskade temperaturen är för konstigt för att ens föreställa sig det. Sen när man ska gå på toa och toasitsen är iskall, vilket jag anser är mycket värre, ska man då ringa en toalettvärmare? Btw, E, vad sägs om detta fenomen på Light?

PS: Några andra saker som jag har funderat på:
- det faktum att Filippa Reinfeldt öppnade modeveckan. Seriöst, why?
- ska Lorentz & M.Sakarias verkligen uttalas Lorentz & M PUNKT Sakarias?
- det här med att skolorna lockar sina blivande elever med Spotify. Vet inte ens vad jag ska säga om det.Dagens sanning


Foto: lelove


Projekt macaroons

Ok, nu får det bära eller brista men macaroons ska jag ha! Jag har suktat i över ett år och äntligen har jag hittat the place! Petite France heter det! Jag funderade på att offra min hälsa och ge mig ut i stormen för att köpa de små underverken men jag sansade mig i sista sekunden. Även om jag nästan kunde känna smaken, de smälter i munnen, och smörkrämen i mitten är himmelsk. En av mina vänner är en mästare när det gäller bakning och vad bjuder hon på när man kommer på fika? Just det, macaroons! Och det gör egentligen hela saken värre, man kan inte sluta äta efter bara 4-5 stycken. Nej nej, det ska gärna ligga så där 50 st i en extra fin kakburk och förgylla mina kvällar.

Men, jag skulle kunna testa det här med bakning också. Självförtroendet är inte på topp i denna fråga och risken är rätt stor att jag kommer att misslyckas. Jag förstår inte riktigt hur man lyckas med konsverket att få varenda lilla macaroon att bli lika stor? Sedan så det det här med mandelkvarn. Jag äger ingen sån. Jag har aldrig ens kommit på tanken att införskaffa en sån. När behöver man en mandelkvarn??? Nu tydligen. I vilket fall måste jag alltså ge mig ut och traska runt i det här vädret när det blåser orkanvindar och SL jävlas som vanligt. Macaroons, here I come!


Foto: weheartit

Utanför min dörr imorgon?

I stort behov av en ny lägenhet

För att jag ska kunna koncentrera mig på något alls öht verkar det vara nödvändigt att hitta en ny lägenhet, vilket inte är det lättaste. Just nu försöker jag verkligen läsa klart två offentliga utredningar eftersom deadline är faktiskt kl 10.30 imorgon, men det känns mest som att jag bläddrar sidorna utan att egentligen tänka på vad jag läser. Min hjärna är inställd på att möblera om, botanisera på Stockholms diverse second hand-butiker och antikvariat, välja målarfärg, köpa en ny soffa. Jag var på Nostalgipalatset i lördags och hittade en sjukt fin skrivmaskin som jag inte riktigt har kunnat släppa. Jag skulle kunna köpa den nu men den skulle verkligen inte passa här, så problemet är uppenbart. Jag skulle kunna göra allt det där OM jag bara fick tag på en lite större lägenhet. Så, några idéer? Andra hand vill jag definitivt inte ha och jag har inte råd att köpa en, så nån som känner nån som har en lägenhet att hyra ut? Jag har börjat ge upp det här med läget, nu behöver den inte längre ligga innanför tullarna, I give up. Så, HELP!


Foto: weheartit


Foto: audreyhepburncomplex


Foto: weheartit

Stay & Äventyret 2 på Högkvarteret ikväll

Ikväll ska vi bege oss till Högkvarteret och se en dansuppvisning samt performancekonst som jag misstänker blir rätt intressant. Två tomtar i hotpants säger väl allt...Pepp pepp pepp!!!

19.30 Stay
"Jag vill inte skoja med någon. Jag är trött på iron. Jag vill känna saker på riktigt."
'Stay' är dansaren Aurora Westfeldts slutarbete på den treåriga dansutbildningen i Norra Karelen som innehåller både Donna Haraways cyborger och David Bowie.

20.00 Äventyret 2
'Äventyret 2' är en 2 h lång installation med två förvirrade tomtar i hotpants som försöker hitta sin plats i samhället, med kroppsexponering, och med ren jäkla uttråkan. Mer info om performanceartisterna finns här


Vad: dans och performance
Var: Högkvarteret, Närkesgatan 8
När: 19.30 till 24.00LOST Säsong 6, le finale!

Jag såg precis första avsnittet i den avslutande säsongen av LOST och jag måste erkänna att jag återigen blev lockad att kolla på den. Hittills har jag bara sett första och halva andra säsongen så jag har missat en del, men nu fick man ju en riktigt bra sammanfattning så egentligen är det inget problem alls att börja kolla. Och det allra bästa är faktiskt att man vet att det finns ett slut. Underbart!


Lilla Pakistan

I helgen var killen och jag på Lilla Pakistan och åt en riktigt god middag. I vanliga fall är jag inte så där extremt förtjust i diverse kryddor och gillar min mat relativt basic, men denna gång var mina smaklökar med på noterna. Pakistansk mat påminner lite om libanesisk och självklart väldigt mycket indisk, men känns dock lite mer spännande. Kanske är det så att man inte äter den lika ofta och att indisk mat numera finns i varje gathörn och inte är lika spännande längre, men i vilket fall så borde fler testa det pakistanska köket. Maten var definitivt vällagad, råvarorna kändes väldigt fräscha och när det kommer till personalen kan man nog säga att de var trevliga, kunniga och vissa kanske en aning flummiga, dock på ett bra sätt. Vi beställde i alla fall:
Förrätt: tomatsoppa (dagens soppa) och scampicocktail
Huvudrätt: Samundri Herae (jätteräkor och kammusslor med färska örter och vitlök i citrussås)

Jättebra restaurang, helt klart värd ett återbesök. By the way, den lär visst vara Mathias Dahlgrens favoritkrog enligt Nöjesguiden. SvD:s recenssion är inte sämre, den finns att läsa här.

Här vill jag dock varna de som inte gillar koriander, citrongräs eller är känsliga mot mjölkprodukter. Det är yoghurt i det mesta och maten är också rätt stark, med VÄLDIGT mycket av ovan nämnda kryddor. För glutenallergiker är det dock fritt fram.Vad: Lilla Pakistan
Var: S:t Eriksgatan 66
Charlotte Gainsbourg & Beck


RSS 2.0