Nordic Light Hotel och Kungsan
Foto: Carolina Pascual


Nordic Light och Kungsträdgården har något gemensamt idag: almarna. Som jag skrev tidigare är det dags för Midsummer Pixel på Nordic Light, ett välgörenhetsprojekt för att rädda Kungsans almar. Flera av möblerna som finns i hotellets lobby är gjorda av almar som har fått tas bort på grund av almsjukan. Nu samlar man in pengar till vaccinet för att rädda Kungsans almar, som också firas just idag på hemmaplan.

Alternativ Stad ställer till med ordentlligt firande i almarnas ära. Från 15.00 blir det framträdanden, debatter och allmänt trevlig stämning i Kungsan.

Den 11 maj är det 40 år sedan striden om almarna avgjordes. Stockholmarna med hjälp av stadsmiljögruppen Alternativ Stad lyckades i sista stund stoppa nedsågningen under en dramatisk natt. Platsen runt almarna blev dagarna därefter en vallfartsort för en kvarts miljon stockholmare som visade sitt stöd på jättelika namnlistor. Efter en knapp vecka lovade politikerna att almarna skulle få vara kvar. Segern kom att betyda mycket för miljörörelsens framväxt och tvingade politikerna att lyssna mer på medborgarnas åsikter om stadens utveckling.

Bakgrunden var att stora delar av det gamla Klara hade rivits för att ge plats åt bankernas och storbolagens huvudkontor och en modern kommers, och att en massa gator skulle breddas och en rad P-hus byggas för att ge plats åt en ohämmad bilism. Vid almarna sa stockholmarna ”hit men inte längre”.

Den 11 maj kan stockholmarna fira segern på plats vid almarna i södra Kungsan under en festlig dag där Ville, Valle, Viktor och 30 andra av den tidens och dagens artister varvas med framträdanden folk och grupper som idag kämpar för en bättre livsmiljö i Stockholm.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0